Yabancı Yatırımcı
Neden Kuzey Kıbrıs?
Her yıl dünyanın dört bir yanından gelen binlerce turisti ağırlayan Kuzey Kıbrıs’ta yazlık ev alan Avrupalıların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle 2014 yılından sonra tekrardan İngiliz ailelerin tercih ettiği Kuzey Kıbrıs’taki yazlık evlerin en büyük avantajı ise uygun fiyatları.
Fırsatlar diyarı
Avrupa’daki konut fiyatları ile karşılaştırıldığında tam bir fırsatlar diyarı olan Kuzey Kıbrıs, sıcak Akdeniz iklimi, uzun yaz mevsimi, masmavi denizi ve doğal güzellikleri ile de uluslararası konut yatırımcısının dikkatini çekiyor.Kuzey Kıbrıs Gayrienkul Piyasasısı 2014 sonrası İstanbul’dan sonra yerli ve yabancı yatırımcıların gozdesi olmaya başladı.En fazla konut alanların başında İngiliz, Rus, Arap ,İsviçre,Finlandiya ve Norveçliler Türklerden sonra başı çekmekte.
2015 yılı itibari ile Ruslardan sonra Arap dünyası da Kuzey Kıbrıs konut pazarına daha da cazip bakmaya başladı. Şu anda ismini gizleyen büyük şirketlerin temsilcileri özelikle Girne ve Magosa bölgesinde emlak alımı yatırımı ve piyasa araştırması yapmaya başladı.
Lüks ve teknoloji ağırlıklı
Her ne kadar da Arapların Kuzey Kıbrıs emlak piyasasına göstermeye başladığı ilgi var olsa da 2009 sonrası yaşanan yabancı yatırımcıların durgunluğu ile Kuzey Kıbris emlak piyasasında yaşanan daralma ve küçülmenin getirdiği arz karşısında Girne bölgesine yükselmeye başlayan çok katlı daireler dışında Arapların alışkın olduğu lüks ve teknoloji ağırlıklı büyük konutların yapımına hâlen başlanmadı.Araplara yönelik lüks villa konutuna girecek olan ilk inşaat şirketleri pastadan büyük dilimi almayı başaracak gibi gözüküyor.
Emlak piyasasının yanısıra Kuzey Kıbrıs Girne bölgesinde önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde tamamlanması beklenen 8 adet 5 yıldızlı ve casino izinli hotel yatırımı olması da Turk ve yabancı yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı.
10 yılda 200.000 öğrenci
Kıbrıstaki Emlak ve Turizm piyasasının yanısıra eğitim ve sağlık alanındaki yatırımları göz ardı etmemek lazım. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) dünya çapında bir “eğitim adası” olarak tanınması için 1.2 milyar dolarlık yatırım yapan Yakın Doğu Üniversitesi’nin yanı sıra üniversiteler arasında rekabet gibi başlayan yatırım atağı daha da kızışacakmış gibi gözüküyor. Sağlık alanında dünya çapında ve en gelişmiş hizmeti vermek için Florence Nightingale ile bir protokol imzaladıklarını söyleyen GAÜ Girne Amerikan Üniversitesi “Ülke ihtiyaçlarını bildiğimiz için halkımızın yanısıra sağlık turizmine de büyük ölçüde katkısı olacak bu yatırımla hem diş kliniği hem de Hastane olarak ülkedeki sağlık hizmetinin çıtasını yükselteceğiz” dedi.
Kuzey Kıbrıs Eğitim Bakanlığından resmi olarak 2014-2015 eğitim ve öğretim yıllarında yapılan ögrenci kaydının 70,004 olarak açıklandığı ve bu rakamın 10 yıl içerisinde 200,000 üzerine çıkması hedeflendiği açıklandı.
Asrın Projesi:KKTC’ ye Su temin Projesi Detay Bilgileri:
80 km uzunluğundaki borularla KKTC’ye sulama ve içmesuyu aktarılmasını sağlayacak barış suyu projesi “KKTC İçmesuyu Temini Projesi” hızla devam etmektedir.
Bir ada ülkesi olması ve kısıtlı doğal kaynakları sebebiyle KKTC’nin kalkınmasına, Türkiye’den içme, kullanma ve sulama suyu götürülmesi, önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. KKTC Su Temin Projesi ile Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşa edilecek Alaköprü Barajı’ndan sabit debi esasına göre alınacak yıllık 75 milyon m3su, KKTC’ye isale edilecektir. 106 km uzunluğundaki hat ile KKTC’ye isale edilecek yıllık 75 milyon m3 suyun 37,76 milyon m3’ü ( % 50,3) içme-kullanma suyuna ve 37,24 milyon m3’ü ( % 49,7) sulama suyuna tahsis edilmiştir.
Projenin gerçekleşmesi ile, halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’ye içme, kullanma ve sulama suyu temin edilerek 50 yıllık bir perspektifte içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak ve adanın en büyük ovalarından biri olan ancak kuraklıktan verimli kullanılamayan Meserya Ovası’nda 4 824 ha’lık bir alanda yapılacak sulu tarım ile yüksek gelir artışları sağlanacaktır.
KKTC Su Temin Projesi kapsamında;
Dünya’da ilk kez uygulanacak deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su Temini Projesi çerçevesinde 2 adet baraj, toplam 107 km boru hattı ile 2 adet terfi merkezi inşa edilecektir.
Proje 4 bölümünden oluşmaktadır:
Türkiye Tarafı:
Anamur Çayı üzerine, 88 m yüksekliğinde ve toplam 130,5 milyon m3 depolama hacmine sahip Alaköprü Barajı inşa edilmektedir. Normal şartlarda 48 ayda tamamlanması planlanan Alaköprü Barajı’nın bitiş tarihi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine öne çekilerek 7 Mart 2014 tarihine çekilmiştir.
Kara Hattı:
Alaköprü Barajı’nda depolanan suyun 75 milyon m3’lük kısmı, KKTC tarafındaki Geçitköy Barajı’na aktarılmak üzere 1.500 mm çapında ve 22 km uzunluğunda boru hattıyla Anamuryum Dengeleme Haznesi’ne iletilecektir. Dengeleme haznesinden alınan su, 1 km uzunluğundaki boruyla deniz boru hattına bağlanacaktır.
Deniz Geçişi:
Anamuryum Dengeleme Haznesi’nden itibaren, 1.600 mm çapında ve 80 km uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 m derinlikteki boru hattıyla Güzelyalı Terfi Merkezi’ne iletilecektir.
KKTC Tarafı:
Türkiye’de Alaköprü Barajı’ndan alınacak su, Güzelyalı Terfi Merkezi vasıtasıyla 3 km uzunluğundaki terfi hattı ile Geçitköy Barajı’na getirilecektir.
Dünya’da Bir İlkin Gerçekleştirileceği Orijinal Bir Proje…
Projede Dünya’da bir ilk gerçekleştirilerek Alaköprü Barajı’ndan alınacak su, 80 km uzunluktaki deniz boru hattı ile ve deniz yüzeyinden 250 m derinlikte askıdaki bir boru hattı vasıtasıyla Girne yakınlarında yapılacak olan Geçitköy Barajı’na aktarılacaktır.
Deniz tabanı üzerine döşenecek borular, deniz yüzeyinde gemiler vasıtasıyla birleştirildikten sonra deniz suyu ile doldurularak deniz tabanına batırılacaktır. Deniz içinden geçecek borulara 134 adet askı yapılacaktır. Deniz altına yerleşilecek borular akıllı boru olup, bu borulara takılacak verici ve sensörler sayesinde muhtemel hasarlar önceden tespit edilip müdahaleler zamanında yapılabilecektir.
Proje 2015 yılı sonunda hedeflendiği üzere tamamlanıp faaliyete başlamıştır.Şuanda Gönyeli ve Lefkoşa Şebekesine su verilmiş olup, Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde tüm adaya su verilmesi hedeflenmektedir.